Korpa Korpa 0
Korpa

Adaptogene biljke

Adaptogene biljke pomažu u smanjenju tj.redukciji stresa bilo koje vrste (fizički ili psihički napor (npr. sportisti ili priprema za ispit), hemijski (npr. hemioterapija) ili biološki (npr. postoperativni procesi)). To su potpuno netoksične biljke i svrha im je da u kraćem periodu pomognu telu da prevaziđe “problem“ odnosno stresnu situaciju u kojoj se našao i vrate ga u homeostazu .  Ove biljke se koriste vekovima u kineskoj i ajurvedskoj tradicionalnoj medicini i načelno, u današnje vreme doživljavaju svoju renesansu - povratak u život modernog čoveka koji je bombardovan stresovima više vrsta. Kada krenemo u teretanu ili na trčanje prvih dana je teško izdržati trening, srce nam lupa i brzo se umorimo, a već za nedelju-dve isti trening izdržimo sa lakoćom,  a tako je i sa adaptogenima koji telu pomažu da što pre dođe u stanje u kome će „lako izdržati“. Ove biljke najčešće rastu na oskudnim zemljištima i teško pristupačnim terenima baš zbog svojih osobina. Zbog nepovoljnih uslova u kojima uspevaju, često imaju korenov sistem čvrsto vezan za tlo i poenta ovih biljaka je i da naše telo isto tako čvršće „vežu za tlo“ i vrate ga u ravnotežu.
Mogu se naći u obliku čaja, dodataka jelima ili najčešće kao dijetetski suplementi.
Navešćemo neke od njih:
-    rodiola rosea– za povećane fizičke i psihičke napore, antikancer
-    slatki koren – alergije i autoimune bolesti
-    azijski žen-šen - kod povišenog pritiska i nivoa šećera u krvi
-    sveti bosiljak – za umor i stres, eliksir mladosti
-    sibirski ginseng – kardiovaskularni sistem
-    schisandra – funkciju jetre i gastriintestinalne probleme
-    reishi gljiva – za imunitet, alergije
-    astragalus – povećanje imuniteta
-    sibirski žen – šen – stabilizacija kardiovaskularnog sistema
-    ašwagandha – za dobar san  i imunitet
-    astragalus – za imunitet
-    peruanska maka, aloja...
Dugoročno rešenje ipak treba potražiti u sopstvenom izboru da razmrsimo klupko životnih  situacija koje su uzrokovale stres i izazvale problem.
 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".