Korpa Korpa 0
Korpa

kombuha gljiva

Čaj od gljive kombuhe je osvežavajući fermentisani  napitak koji nastaje kada se u crni čaj zaslađen šećerom, doda kombucha,  koja se hrani šećerom iz čaja, odvija se proces fermentacije, pri čemu nastaje više korisnih jedinjenja za naš organizam.

Kombuha zapravo nije gljiva, već združena kultura-simbiotska zajednica bakterija sirćetne kiseline i autohtonih vrsta kvasaca.

Nakon 7-12 dana stajanja na sobnoj temperaturi, dobije se napitak slatkastog, klago kiselog i karbonizovanog ukusa koji je nutritivno, biološki i ekološki veoma vredan te se preporučuje njegovo svakodnevno konzumiranje.

Drugi nazivi- mandžurijska gljiva, japanska gljiva, indijska gljiva, ruska meduza, champignon de longue vie, kargasok tea, haipao samo su potvrda koliko je bila zastupljena i rasprostranjena čak od 220 godine p.n.e.

Poreklom je iz Mandžurije (severoistočni deo Kine), odakle je preko Rusije, tokom dva svetska rata preneta u Evropu i Ameriku.

Bakterija Acetobacter stvara sirćetnu kiselinu, glukonsku kiselinu i celulozu, Gluconobacter pretvara glukozu u  glukonsku kiselinu, Lactobacillus stvara mlečnu kiselinu koja stimulativno deluje na crevnu mikrofloru, dok kvasci Bretanomyces, Zygosaccaromyces, Saccaromyces , Torulopsis stvaraju najviše vitamine B grupe i enzime.

Tokom procesa fermentacije stvaraju se organske kiseline: glukonska, mlečna, vinska, ćilibarna, jabučna, limunska, oksalna, malonska i glukuronska (vrše detoksikaciju organizma), potom vitamina B1 tiamin, B2 riboflavin, B3 niacin, B5 pantotenska kiselina, B6 piridoksin, B12 (pogoduju nervnom sistemu), folna kiselina, vitamin C (nastaje aktivnošću bakterije sirćetnog vrenja), enzimi amilaza, invertaza  i katalaza, minerali i antioksidansi.

Konzumirajući ovaj napitak postižete baznu sredinu u organizmu, možete poboljšati krvnu sliku, memoriju, koncentraciju,pročistiti svoj organizam od štetnih toksina, lakše prebroditi menopauzu, smanjiti bubrežne tegobe, alergije, bronhitis, astmu i kašalj, normalizaciju krvnog pritiska, smanjiti holesterol, šećer i trigliceride, normalizovati crevnu floru- deluje kao probiotik, pomoći  smanjenje telesne težine ubrzavajući sagorevanje masnoća, podizanje fizičke i psihičke energije, smanjuje žučne i bubrežne kamence, antiseptik za rane i ogrebotine i vrlo česti problem propustnosti creva, tj.sprečiti razmnožavanje i prodiranje končića Candide albicans. U Kini ga zovu „napitak besmrtnosti i eliksir života“ jer nastoji vratiti organizam čoveka u savršenu ravnotežu.

Preporuka je piti tri puta dnevno po 1 dl i to: ujutru na prazan stomak, posle ručka i uveče pre spavanja.

Načelno fermentisani proizvodi, baš kao i poput fermentisanih ulja jetre bakalara Green Pasture,  nutritivno i biološki su veoma vredni, sa blagotvornim delovanjem na ljudsko zdravlje.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".