Korpa Korpa 0
Korpa

Preventivno uzimajte vitamin D

 Prenosimo intervju sa dr med Sanja Toljan, specijalistom anesteziologije, reanimacije i intezivnog lečenja,  poznata po lečenju bioidentičnim hormonima, lekarsku praksu učila u Americi, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Naučene principe rada primenjuje na klinici Orlando u Zagrebu.


 Sve je više naučnih studija o važnosti vitamina D3, te mnogi lekari i načnici preporučuju unošenje vitamina D putem dodataka ishrani, dijetetskih suplemenata.


Govori se o pandemiji hipovitaminoze D, šta to znači?
Naučne studije su pokazale da oko 50% žena ima smanjen nivo vitamina D u krvi. Zašto nas zabrinjava taj podatak? Naime, vitamin D kada se veže za svoj receptor u tkivu dojke reguliše transkripciju više od 60 gena koji su odgovorni za antiproliferativni, antimetastatski i  proapoptoični efekat na ćelijama. Laički rečeno, vitamin D kontroliše rast ćelija u dojkama i sprečava pojavu stvaranja novog tkiva.


Koje su najnovije naučne spoznaje o uticaju vitamina D na zdravlje?
Naučnici su pokušali utvrditi da li je taj efekat pronađen i u tkivu jajnika i materice, ali nisu našli takvu povezanost. Vitamin D nije studijama pokazao povezanost sa karcinomima endometrija i ovarijuma kao sa karcinomima dojke. Žene koje su obolele od karcinoma dojke imale su značajno niže vrednosti vitamina D, što je naučnike navelo na zaključak da bi njegov manjak mogao uticati na njegovu pojavu.
Iako se vitamin D tradicionalno veže za zdravlje kostiju, što je takođe povrđeno i studijama, njegov značaj sve se više istražuje, te će u budućnosti, sigurna sam, biti još jakih studija i novih povezanosti između nedostatka vitamina D i pojave tumora

.
Zašto su baš žene više ugrožene?
Ako znamo da se stvara pod uticajem UV B zraka, koje uspešno blokiramo kremama te zbog sve manje izloženosti danju svetlu i suncu, ne čudi rezultat da su najugroženije žene.
Ženama preporučujem da naprave analizu nivoa vitamina D u krvi, započnu suplementaciju ako su vrednosti snižene. Iz prakse mogu reći da će svako profitirati od suplementacije, te preporučujem 2000-5000 IJ dnevno, u preventivne svrhe.


Ovaj intervju preuzet je sa sajta bio&bio, autor Sanja Bosančić

 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".