Korpa Korpa 0
Korpa

Reč nutricioniste

Kao vrsta, živimo u vremenu konstantnih promena koje ujedno dovode i nas same u situaciju gde jednostavno moramo da preuzmemo odgovornost za sopstvene živote.

Sumnjičavost tj. kritičnost prema svim preporukama i savetima je nešto što bismo morali uključiti u sopstvene živote, konstantno postavljati sebi vrlo važno pitanja poput : ko stoji iza tih preporuka, čiji se interesi zastupaju, da li one zaista služe očuvanju zdravlja?

Čovek se genetski od samog postanka pa do danas nije izmenio, jedino što se izmenilo jeste njegovo okruženje i to drastično.

Ljudsko telo predodređeno je za iskorišćavanje isključivo prirodnih supstanci, hrane koju je stvorila i dala priroda.

Sa tim hranljivim materijama organizam vrlo dobro zna šta treba da radi, kako da ih iskoristi, za razliku od svih veštačkih proizvoda koje je stvorio čovek.

Samo postavite sebi sledeće pitanje: da li bismo mi, kao ljudska vrsta opstali da su životinjske namirnice štetne i opasne po naše zdravlje…da li bismo opstali hraneći se hiljadama godina mesom, iznutricama, ribom, jajima, prirodnim životinjskim masnoćama i sl.

Davne, 1953.godine je izneta hipoteza koja je tvrdila kako su holesterol i životinjske masnoće glavni uzročnici kardiovaskularnih bolesti. Od tog trenutka je naša ishrana a ujedno i piramida ishrane okrenute potpuno naglavačke.

Plasirane su nam dezinformacije o tome kako nam je kao vrsti potreban ekspandirani pirinač za doručak kao i razne druge žitarice, ili laži kako je hidrogenizovana mast (margarin) za nas zdravija od životinjske masti i sl.

Ova hipoteza je nazvana najvećom naučnom prevarom 20.-tog veka od strane mnogih naučnika i eksperata i danas je sa stopostotnom sigurnošću ta hipoteza dokazana pogrešnom !!!

Međutim, ishrana koja je propagirana poslednjih decenija je ostavila traga i ujedno doprinela rastu raznih hroničnih nezaraznih bolesti koje su poprimile epidemijski karakter.

Neophodno je shvatiti da su pojedine masnoće esencijalne i životno važne za naš organizam i njegovo funkcionisanje.

Doktor Weston A. Price je 30.-tih godina prošlog veka proputovao ceo svet istražujući “primitivne” narode i njihovu  tradicionalnu ishranu pre nego što je ona došla u dodir sa zapadnom industrijom. Zapazio je da su ti narodi stavljali poseban akcenat na neke namirnice i nastojali su da ih prvenstveno konzumiraju trudnice i deca. To su bile namirnice  bogate masnoćama životinjskog porekla: maslac krava koje se hrane ispašom, žumance jajeta, ulje jetre bakalara, riblja jaja, fermentisana riba, školjke, iznutrice i sl.

Dr. Weston Price je uočio da su sve te namirnice bile bogate vitaminima A, D kao i esencijalnim masnim kiselinama EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokosapentaenska kiselina) a takođe i aktivatorom X odnosno vitaminom K2.

Sve navedene materije su neophodne za rast i razvoj dece kao i za sve normalne telesne funkcije organizma a njihov nedostatak vodi do raznih poremećaja i bolesti.

Ovih sastojaka u biljnoj hrani nema. One se mogu naći samo u koncentrovanim masnoćama životinjskog porekla i to isključivo životinja koje žive i hrane se prirodno.

Fermentisano ulje jetre bakalara koje se dobija hladnim postupkom i tradicionalnom fermentacijom, za razliku od običnog ulja jetre bakalara je lakše svarljivije, bolje se apsorbuje i lakša je iskoristljivost nutrijenata.

Sadrži više vitamine A i D,  kao i žive i dragocene enzime koji se prilikom industrijske proizvodnje i izloženosti toploti gube. Procesom destilacije se prilikom klasične proizvodnje, gube vitamini A i D koji se tada, obično nadomeste sintetičkim vitaminima.

Fermentacija ne samo da koncentriše nutrijiente već ih i čini više bioiskoristljivijim.

Blue Ice fermentisano ulje jetre bakalara je veliki izvor EPA i DHA masnih kiselina, vitamina A, D, E, Omega 3, 6, 7, i 9, kao i vitamina K2.

Telo proizvodi DHA i EPA masne kiseline iz omega 3 linolenske kiseline.

EPA je važna karika u lancu masnih kiselina koje završavaju kao prostaglandini, lokalizovani hormoni tkiva dok je DHA važna za pravilno funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Osobe koje konzumiraju velike količine polinezasićenih ulja naročito delimično hidrogenizovanih, osobe koje pate od različitih nutritivnih deficita, koje imaju poremećenu funkciju pankreasa kao npr dijabetičari možda neće biti u stanju da proizvedu EPA i DHA a samim tim će im i nedostajati važni prostaglandini i važne masti za mozak osim ukoliko ne konzumiraju masne ribe ili dodatak u vidu ulje jetre bakalara.

DHA je esencijalna u izgradnji mozga dok je EPA značajna za samo funkcionisanje mozga.

U prošlosti su se ljudi hranili drugačije, konzumirali su pravu hranu pa su samim tim i unosili dovoljno EPA i DHA iz ribe, mesa prirodno hranjenih životinja i jaja a odnos omega 6 i 3 je bio pravilan odnosno 1:1.

Ali u drugoj polovini 20.-tog veka značajno se povećala upotreba biljnih ulja, margarina i žitarica pa je taj odnos danas 20:1.

Upravo je ta neravnoteža, uzrok horničnih inflamacija u telu.

U prevodu, omegu 3 dobijamo iz hrane životinjskog porekla, a omegu 6 iz hrane biljnog porekla što znači da se EPA i DHA takođe nalaze samo u hrani životinjskog porekla- plava riba, meso i jaja prirodno hranjenih životinja.

Vitamin D je izuzetno važan za imuni sistem, za snagu kostiju, razvoj mozga, metabolizam minerala, reproduktivno zdravlje, stvaranje inzulina, funkciju mišića, za zdravlje pluća, za regulisanje hormona, regulaciju rasta, za prevenciju raka, zaštitu od depresije i u prevenciji kardiovasklularnih bolesti.

Veliki broj bolesti poput raka, dijabetesa, multiple skleroze, depresije, neplodnosti i mnoge druge su uzrokovane njegovim nedostatkom.

Njegov nedostatak se takođe povezuje sa povećanim rizikom za oboljevanje od autoimunih bolesti gde imuni sistem napada vlastito telo : multipla skleroza, reumatoidni artritis, dijabetes tip I, psorijaza, upalni procesi u crevima itd.

Holesterol je glavni gradivni element vitamina D i vitamin D se ustvari proizvodi od holesterola u našoj koži kada se ona izloži suncu.

Naše zablude i strah od hrane bogate holesterolom i strah od sunca, je doprinelo epidemiji deficita vitamin D.

Iako se vitamin D tretira kao vitamin, on se u organizmu ponaša kao hormon kojeg može biti i previše. U tom slučaju se njegov višak ispoljava simptomima koji su slični simptomima njegovog deficita odnosno krhkim kostima. Iz tog razloga se ne preporučuje njegova suplementacija u vidu tableta i tečnosti samog vitamin D tokom dužeg vremena. Taj vid unosa ne predstavlja prirodni put kojim ga telo dobija i iz tog razloga se preporučuje upotreba fermentisanog ulja jetre bakalara jer ono predstavlja prirodni način unosa vitamina D.

Iako ga unosimo u vidu tableta ili tečnosti, ono nije suplement već visokokoncentrovana hrana i izvor vitamin D i A.

Ulje jetre bakalara, sadrži vitamin A u svojem prirodnom biodinamičkom obliku što je naročito važno kod osoba koje imaju digestivne probleme a koje ne mogu da apsorbuju druge oblike ovog vitamina, koji se uglavnom nalazi u suplementima.

Naša creva su jedna od najaktivnijih lokacija proizvodnje i rasta ćelija, procesa koji zahteva dobru snabdevenost prirodnim vitaminom A. Loše varenje uzrokuje deficit vitamin A a bolesti creva su simptom deficita vitamina A.

Vitamin A je neophodan za metabolizam minerala i proteina, imuni sistem, razvoj mozga, rast i reprodukciju, funkciju štitne žlezde, za zdravlje očiju, kože i kostiju . Vrlo je značajan za trudnice i decu.

On se iscrpljuje stresom, infekcijama, teškim treninzima, temperaturom, izlaganjem pesticidima i industrijskim hemikalijama ali i prekomernom potrošnjom proteina u vidu krtog mesa, proteinskih praškova i sl.

Pogrešno je verovanje da telo može dobiti dovoljno vitamin A iz biljne hrane ali karoteni nisu pravi vitamin A. Oni samo služe kao prekursori koji se u tankom crevu pretvaraju u vitamin A.

Pojedine osobe ne pretvaraju učinkovito ove karotene u vitamin A naročito odojčad ili oboleli od dijabetesa, oni koji imaju problem sa štitnom ili neke crevne poremećaje.

Zbog toga je za optimalno zdravlje ljudima neophodna hrana životinjskog porekla koja sadrži velike količine vitamin A.

Vitamin A može izazvati štetne efekte poput gubitka kostiju ukoliko nema dovoljno vitamina D pa je zbog toga ulje jetre bakalara idealan izbor unosa jer obezbeđuje oba vitamina u odgovarajućem odnosu.

Razvoj molekularne biologije tokom poslednjih nekoliko decenija pokazalo je da vitamini A i D izvršavaju većinu svojih aktivnosti vezivanjem za specifične receptore koji ih dovode u kontakt sa DNK unutar jezgra ćelija u cilju izmene ekspresije/ izražavanja gena na način da vrše njegovo uključivanje ili isključivanje.

Receptori ovih vitamina zajedno sa receptorima hormona štitne žlezde, steroidnih i ostalih važnih signalnih molekule, deo su zajedničke porodice nukleranih receptora koji međusobno komuniciraju.

Vitamin A je naročito uključen u ove interakcije. On, ne samo da sprovodi sopstveno signaliziranje već i formira važno partnerstvo sa većinom drugih nuklearnih hormona što im obezbeđuje izvršavanje sopstvenih funkcija.

Nedavna istraživanja pokazuju da vitamin D može efikasno kontrolisati ekspresiju gena samo u prisustvu vitamina A.

Vitamin A i D su prekursori nuklearnih hormona koji predstavljaju molekule koji se vezuju za receptore, putuju u jezgro ćelija i vezuju se za DNK specifičnih ciljnih gena gde kontrolišu njihovu ekspresiju.

U prevodu, oni omogućavaju ekspresiju gena koji nam omogućavaju optimalno zdravlje.

Naučnici su identifikovali preko 2000 gena koji sprečavaju nastanak raznih bolesti a koji se aktiviraju uz pomoć vitamina D.

Vitamin K2 igra važnu ulogu u rastu, u normalnoj reprodukciji, razvoju zdravih kostiju i zuba, zaštiti od kalcifikacije i upale arterija, stvaranju mijelina i kapacitetu učenja.

Ono što je važno napomenuti jeste neophodnost unosa sva tri vitamina istovremeno zbog sinergijskog odnosa tj delovanja.

Iz tog razloga je važno da su životinje hranjene i da žive u prirodnim uslovima jer samo tako će njihovo meso, mast, jaja, iznutrice sadržati sva tri elementa u optimalnoj količini.

Obzirom na to da je u današnjem svetu gotovo nemoguće dopreti do takvih životinja i njihovih proizvoda, preporučuje se upotreba fermentisanog ulja jetre bakalara kao i maslačnog ulja kao izvora svih navedenih nutrijenata.

Njihovom upotrebom, obezbedićemo našem organizmu sve uslove za kvalitetan i dug život.

Autorka ovog teksta je Marina Francišković, nutricionista iz Novog Sada,  saradnik Blic žene sa dugogodišnjim iskustvom u privatnoj praksi.
Više informacija o najnovijim istraživanjima vezanim za ishranu i njen uticaj na organizam, kao i savete nutricioniste o pravilnoj ishrani mozete pronaci na adresama:

https://nutricionistasveohrani.blogspot.rs/
https://www.facebook.com/sveohrani/?ref=bookmarks

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".