Korpa Korpa 0
Korpa

Voda kao izvor života

Voda se od davnina smatra lekovitom tečnošću, koja opskrbljuje dušu i telo. Čini sastavni element čovekovog tela, a u najvećem procentu je sadržan u telu beba. Tokom starenja ova količina se postepeno smanjuje, međutim čak i u dubokoj starosti 50% čovekovog organizma je ispunjen vodom.

Dnevne potrebe za vodom variraju od čoveka do čoveka i zavise od raznih hormonalnih i nervnih mehanizama, starosnog doba, kilaže, fizičkog naprezanja i telesne temperature. U proseku organizmu čoveka je potrebno oko 2-3l vode dnevno, što se prilikom intenzivnih fizičkih aktivnosti i tokom leta može povećati na 3-4l. Čovek prilikom disanja, varenja i znojenja takođe troši vodu.

Izgubljena i potrošena količina vode se može nadoknaditi putem ishrane i konzumiranjem puno tečnosti.

Nažalost mladi, iako to ne žele da priznaju piju izuzetno velike količine sokova sa visokom sadržinom šećera u sebi i umesto da svoju žeđ utole sa vodom često posežu za nekim energetskim pićem. Ovakvo razmišljanje je pogrešno. Voda ima izuzetno važnu ulogu za čovekov organizam, jer obezbeđuje normalnu cirkulaciju, reguliše pritisak, rastvara, vrši transport i stimuliše absorbciju hranjivih materija, odgovoran je za održavanje normalne telesne temperature, stimuliše metabolizam i otklanja toksične materije iz organizma.

Redovno svesno konzumiranje vode štiti i od nastanka malignih oboljenja, jer jača imuni sistem i usporava starenje.

Dakle, redovnim snabdevanjem organizma sa potrebnom količinom vode se obezbeđuje normalno funkcionisanje čovekovog organizma.

Kada je potrebno piti vodu?

Najbolje bi bilo dan započeti sa čašom vode i piti ga i onda ako niste žedni. Preporučljiva dnevna količina je 2-3l. Prema naturopatima vodu treba piti nakon obroka, a nikako u toku obroka, jer će to samo otežati rad želuca. Dnevni unos vode se može dopuniti voćem i povrćem prepunih vlakana.

Voda je oduvek bila centralni deo čovekovog života, ali na žalost potreba za njom mnogo brže raste u odnosu na porast populacije: ¼ stanovništva Zemlje nema pristupa čistoj vodi, a više od polovine živi pod nehigijenskim uslovima.

Voda kao element se u prirodi može naći u raznovrsnom obliku: u rekama, jezerima, u ledenim bregovima, a savremenom čoveku je dostupna preko vodovodnih cevi. Nažalost kvalitet vode koji do čoveka dospeva putem ovih cevi izuzetno loša i prepuna zagađujućim materijama.

Kako je voda iz vodovoda često nedovoljno čista, u mnogim firmama, ali i u privatnim porodicama automati za vodu postaju sve češća pojava.

Zašto je bolje koristiti vodu iz automata u odnosu na vodu iz balona?

  • Zdravija je, jer se prečišćava specifičnim savremenim metodama. Ne sadrži mikroorganizme (bakterije, viruse i gljivice), zagađujuće materije, ni materije koje utiču na ukus i boju vode (hlor, gvožđe) i ono što je najvažnije potiče iz slavine i ne morate da razmišljate u njegovom roku trajanja.
  • Jeftinija je
    Ne morate više da plaćate dostavu balona vode, jer ovi automati koriste vodu iz slavine. U kancelariji gde ima aparata za vodu, plaćaćete samo uopštenu cenu vode, tj. plaćaćete upravo onoliko koliko potrošite. Aparati za vodu pored mehanizama za prečišćavanje vode poseduju i mehanizme sa kojima se štiti okolina.

Danas kada potreba za vodom mnogo brže raste u odnosu na porast populacije: ¼ stanovništva Zemlje nema pristupa čistoj vodi, a više od polovine živi pod nehigijenskim uslovima, ulaganje u ove aparate se zaista isplati.

Voda je izuzetno važan faktor čovekovog života, što potvrđuje i činjenica da organizam čoveka može da funkcioniše čak 4-6 nedelja bez hrane, ali bez vode svega nekoliko dana.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".