Korpa Korpa 0
Korpa

Značaj vitamina A i D za organizam čoveka

Upotreba organske hrane je u stalnom porastu, ali još uvek većina stanovništva sa nepoverljivošću gleda na ove namirnice.

Šta su zapravo prednosti upotrebe organske hrane?

  • veća sadržina vitamina
  • ima zaštitno dejstvo na zdravlje
  • manja sadržina nitrata
  • manja sadržina toksina gljivica

Vitamini, mineralne materije, mikro i makroelementi su neophodni za pravilno odvijanje svih procesa u organizmu, a čovek ih najbolje može iskoristiti iz prirodnih izvora.

Jedan od tih prirodnih izvora su i fermentisana ulja.

Na tržištu postoji velika ponuda raznovrsnih ulja, proizvedenih na razne načine. Fermentisana ulja se prave metodom, prilikom koje se ne oštećuju vitamini i ostale važne materije u njihovom sastavu. Cede se mehaničkim putem, što znači da se za proizvodnju kvalitetnih fermentisanih ulja ne koriste nikakve hemikalije i aditivi. Ovako dobijena ulja sadrže veliki procenat esencijalnih masnih kiselina i vitamina, između ostalog i vitamin A i D.

1. Vitamin D nastaje u organizmu čoveka pod dejstvom Sunca kao rezultat jednog veoma složenog procesa. Ovaj vitamin je dugo vremena važio za jedan „jednostavan“ vitamin, sve dok se nije otkrilo da on zapravo ima slična svojstva kao i hormoni i samim tim ima veoma važnu ulogu u normalnom funkcionisanju hormona.

Pored uticaja na hormone D vitamin deluje na organizam tako što:

  • održava ravnotežu nivoa kalcijuma u organizmu
  • pomaže diferenciranje ćelije
  • jača imuni sistem itd.

Njegov nedostatak se manifestuje kao: problem sa vidom, zapaljenje desni, problem sa spavanjem, stalan umor, rezistencija na insulin, a dugotrajni nedostatak rezultuje probleme sa štitnom žlezdom. Bolest štitne žlezde se skoro uvek javlja zajedno sa nedostatkom vitamina D i deluju sinergijski, dakle jedan drugom pojačavaju delovanje.

Navedeni simptomi mogu da u potpunosti ugroze normalno funkcionisanje čoveka i otežaju njegov život.

Zahvaljujući fermentisanim uljima, koji u sebi sadrže i visoke koncentracije vitamina, pa i vitamina D, telo se može ojačati i napuniti adekvatnom količinom ovog vitamina. Najviše vitamina D se nalazi u ulju bundeve.

2. Vitamin A je vitamin, koji se rastvara u mastima i može se pronaći u biljnim (retinol) i životinjskim (karotinoid) izvorima.

Za razliku od industrijalizovanih zemalja gde je nedostatak vitamina A skoro nepoznat pojam, u nerazvijenim zemljama nedostatak ovog vitamina predstavlja dosta veliki problem, naročito u onim regijama gde je prisutna neuhranjenost i neadekvatna ishrana.

Vitamin A je izuzetno važan za:

  • oči
  • učestvuje u normalnom rastu kostiju
  • jača imuni sistem i
  • štiti kožu i sluzokožu.

Trajni nedostatak ovog vitamina dovodi do suvih očiju, raznih kožnih bolesti, infekcija i problema sa disanjem.

Primena fermentisanog ulja je idealno sredstvo i u ovom slučaju, jer deluje brzo, izmiruje sve potrebe organizma za vitaminom A i time se postiže značajan i vidni napredak u zdravstvenom stanju u kratkom vremenskom periodu.

Fermentisana ulja ne moraju da koriste samo osobe, koje imaju neki problem sa zdravljem, one su izuzetno dobra sredstva i za prevenciju raznih oboljenja. Ako ste i vi dosad bili skeptični, nemojte biti, uvrstite fermentisana ulja u svoj život i ubrzo primetiti njegove pozitivne efekte.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".